> Premis #ArtsAgainsCOVID

La crisi mundial de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat de comptar amb eines que ens permetin de reduir l’impacte ocasionat per aquesta pandèmia i millorin de forma efectiva la salut i el benestar col·lectius durant i després d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social.

La Fundació Arts in Health International Foundation (AiHIF), d’acord amb la seva missió de “fomentar la cooperació entre els sectors cultural, social i sanitari per tal de millorar de forma efectiva la salut i el benestar de la societat”, i amb la voluntat de posar en valor el potencial de les arts en la millora de la salut de les persones i les societats, convoca els Premis #ArtsAgainstCOVID

Els premis tenen l’objectiu de reconèixer públicament aquelles iniciatives que explorin els efectes positius de les arts per a la salut i que sorgeixin com a resposta a les afectacions en la salut individual i col·lectiva ocasionades per la COVID-19 i l’actual context de pandèmia”

Termini: El termini per presentar candidatures (exclusivament de forma telemàtica) finalitza el 21 de febrer de 2021
Dotació: Els Premis consisteixen en un únic guardó amb una dotació econòmica  per a aquesta edició de 5.000 euros
Destinataris: Persones físiques o jurídiques amb projectes artístics que tinguin per objectiu la millora i la salut del benestar

Pàgina des premis: www.artsagainstcovid.org 


> RecuperART-19: Museus i centres d’art per millorar l’estat emocional dels professionals sanitaris després de la COVID-19

Les conseqüències d’una crisi sanitària sense precedents generada per la COVID-19 tenen múltiples col·lectius afectats. Efectes que, evidentment, també han deixat empremta en els professionals sanitaris, la salut emocional dels quals ha quedat afectada, en menor o major grau, i amb seqüeles difícils de preveure si no s’actua efectivament.

L’Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració del Departament de Cultura, proposa al col·lectiu sanitari una proposta basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora el benestar emocional.

Es tracta d’una iniciativa, pionera a nivell internacional, plantejada tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de salut i necessitat d’autocura.  La participació a Recuperart-19 serà completament anònima, gratuita i de fàcil accés ja que des de l’inici del programa hi participen museus de tot Catalunya. En aquest sentit, en un primer desplegament hi participen 16 museus i està previst que aquest nombre de centres s’incrementi un cop avaluada la primera fase.

El programa està concebut per realitzar-se de forma individual i autònoma i se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió o fins i tot lleus manifestacions d’estrès posttraumàtic associats a la seva activitat professional durant la crisi del nou coronavirus.

Per participar-hi només caldrà que els professionals sanitaris s’acreditin mostrant la seva identificació professional a qualsevol dels museus participants, que els hi oferiran l’entrada gratuita. Tot seguit se’ls hi proporcionarà un quadern especialment elaborat per l’activitat i una fitxa amb una relació d’obres del museu sobre les quals pivotarà la intervenció. Aquesta llibreta serà la guia per seguir l’activitat, que serà autoguiada, i detalla instruccions i pautes per al participant. La proposta d’activitats se centra en exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió.

Des del punt de vista clínic ha estat dissenyat pel Servei i Grup de recerca de psiquiatria, salut mental i addiccions del Campus Vall d’Hebron, encapçalat pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, un dels dos directors del programa juntament amb Guillem d’Efak Fullana Ferré, coordinador de l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS. Ramos-Quiroga ha subratllat que “Entenem el museu com un espai terapèutic, comunitari i integrador, i aquesta activitat busca activar recursos personals per afavorir efectes positius en l’estat anímic”. En el cas de Recuperat-19 però, els destinataris de la intervenció seran els propisprofessionals sanitaris, un dels elements innovadors del projecte i que el situa a l’avantguarda de la disciplina internacionalment coneguda com Arts in Health. De fet, un objectiu secundari del projecte és avaluar integralment els resultats de la intervenció “per tal d’ampliar la base d’evidència de les estratègies Arts en Salut”.

El programa compta amb el suport econòmic i material de la Fundació Arts in Health International Foundation.

Pàgina del projecte: www.recuperart-19.org (Institut Català de la Salut)


Activitats anteriors

> Curs Introducció a l’Arts in Health (1era Edició)

arts in health foundation mnac

La IAiHF i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) van organitzar la tardor de 2018 el “Curs d’Introducció a I’Arts in Health. Creació i gestió de programes en salut mental: trastorns d’ansietat i depressió”.

El curs es dirigia a professionals de museus i del sector sanitari tenia com a objectiu conèixer les aportacions que les arts poden tenir al camp de la salut.

Repartit en cinc sessions setmanals de quatre hores de durada va comptar amb la presència de destacats experts internacionals en arts in health, tècnics i responsables del sistema nacional de salut de Catalunya, metges i professionals sanitaris, associacions de pacients i familiars de l’àmbit de la salut mental, professionals de museus i altres gestors culturals.

El curs va comptar amb l’assistència de 50 persones i les sessions alternaven presentacions conceptuals, amb l’exposició d’experiències internacionals d’intervencions artístiques en l’àmbit de la salut, testimonis de pacients que han participat en algun programa relacionat o tallers pràctics relacionats amb algun dels conceptes exposats.

El programa va comptar amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut i el suport de Lündbeck.

Programa del curs


> Projecte MNAC – Hospital Universitari Vall d’Hebron

arts in health foundation arts en salut
MNAC Director (Pepe Serra) with Catalan Health (Alba Vergés) and Culture (Laura Borràs) ministers with Drs. Martínez-Ibáñez and Josep Antoni Ramos-Quiroga presenting the Alliance

Arrel de la realització del curs d’Introducció a l’Arts in Health organitzat per l’IAiHF el Museu Nacional d’Art de Catalunya va subscriure amb l’Hospital de la Vall d’Hebron un conveni per portar a terme diferents accions destinades a explorar les potencialitats de l’art com a eina perquè pacients i familiars gaudeixin dels seus beneficis terapèutics i emocionals.

Totes dues institucions treballen conjuntament des de fa més d’un any per tal de difondre el patrimoni cultural, fer més humana i agradable l’estada a Vall d’Hebron i procurar que els usuaris de l’hospital aconsegueixin beneficis terapèutics a través dels valors i benestar que pot aportar l’art.

Aquest conveni de col·laboració començarà amb un projecte destinat a estudiar noves teràpies d’art en salut en l’àmbit de la psicologia. La iniciativa arrencarà amb dones que presenten un trastorn per estrès posttraumàtic, d’origen cultural divers (immigrants o refugiades) i que pateixen situacions de vulnerabilitat social. El tractament psicològic combinarà noves estratègies didàctiques del Museu Nacional i els principis d’intervenció terapèutica pel suport emocional a situacions de fragilitat de la dona establertes per l’equip del Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, Cap del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron.

Més informació