Segona trobada Arts in Health Meet&Link!

La Fundació Arts in Health International Foundation continua amb la seva proposta de trobades Meet&Link per crear xarxa professional i donar a conèixer diferents projectes d’arts en salut del territori.

En aquesta ocasió vam comptar amb la presència de professionals de l’Hospital Vall d’Hebron i el MNAC per explicar-nos la seva experiència amb el projecte “Obrint portes” per millorar el benestar emocional i potenciar la socialització d’un grup de joves que han viscut un procés oncològic.

– Norma Vélez, cap de projectes d’Arts en Salut del MNAC.

– Anna Saló, psicooncòloga infantil de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

L’acte va comptar amb la presència de famílies i infants participants en el projecte.

  • Acte celebrat Dijous 2 de maig del 2024 a les 19h a La Lleialtat Santsenca (C/ Olzinelles 31)

 

Recupera les sessions al Canal de YouTube de la Fundació:


Neixen les Arts in Health Meet&Link, un espai de coneixement i networking professional de les Arts en Salut

La Fundació Arts in Health International Foundation continua la seva tasca tractora de l’ecosistema de les Arts en Salut i impulsa per primer cop a Catalunya les Arts in Health Meet&Link, un espai de trobada obert a totes aquelles persones que estiguin interessades en conèixer de primera mà les iniciatives d’arts en salut que s’estan duent a terme a casa nostra. Unes trobades per difondre i donar a conèixer els projectes més rellevants d’arts en salut que s’estan duent a terme arreu del territori, promoure el networkingpropiciar col·laboracions entre els assistents i descobrir nous reptes professionals en el món de les Arts en Salut. 

> Enllaç per inscripció <

  • Dijous 22 de febrer a les 19h a La Lleialtat Santsenca (C/ Olzinelles 31) i comptarà amb la participació de dos experts de llarga trajectòria professional en els sectors cultural i sanitari: 

Roser Sanjuan, responsable de programes públics del Centre d’Art La Panera de Lleida, que ens donarà a conèixer de primera mà l’experiència de projectes en el centre d’Art La Panera de Lleida, un espai que aposta per les arts com actiu de salut i benestar comunitari.

– Josep Maria Argimon, doctor en medicina i exconseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, que ens parlarà des de la seva gran expertesa i coneixement en diferents àmbits de la Salut d’iniciatives innovadores del camp de les arts in health i les seves oportunitats.

– L’acte comptarà amb la intervenció del sempre inspirador xef català Raül Balam Ruscalleda, reconegut amb dues estrelles Michelin, qui aportarà una sorpresa de creativitat a la jornada.

Arts in Health Meet&Link


Enabling the Arts for Community Health

1er Simposi Internacional d’Arts en Salut, organitzat per l’Institut Català de Salut (ICS) i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el suport de l’Arts in Health International Foundation

Simposi Internacional d'Arts en Salut Enabling the Arts for Community Health

Els dies 23 i 24 de febrer de 2023 l’Institut Català de la Salut i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), amb la col·laboració de l’Arts in Health International Foundation, van celebrar un simposi internacional a Barcelona on diversos professionals dels àmbits de la salut, les arts i la cultura es van reunir per compartir els seus coneixements i per presentar les seves experiències sobre la implementació de l’estratègia d’Arts en Salut en les seves respectives organitzacions. 

La Jornada, inaugurada pel conseller de Salut del Govern de Catalunya Manel Balcells i pel director del MNAC Pepe Serra, va comptar amb professionals de l’àmbit de les arts i la salut i referents a escala mundial com Cristopher Bailey, responsable de la Iniciativa Arts in Health de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Antonella Poce, responsable del projecte internacional Inclusive Museums for well-being and health thorugh the creation of a new shared memory, Guillem d’Efak Fullana Ferré, Cap d’Acció comunitària, Programes públics i Comunicació del MNAC i Codirector del Pla Assistencial d’Expertesa d’Arts en Salut de l’ICS, o Carmen Cabezas, Secretària de Salut Pública de Catalunya.

Consulteu el programa complet.

Els enregistraments en vídeo del simposi d’arts en salut:

 


‘Pandèmia, i ara què? Reptes en salut mental i respostes des de les arts’

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)· 2/12/2021

Recupereu els vídeos de les 10 inspiradores ponències (de 10 minuts cadascuna) i les  2 taules rodones que ens permeten aprendre i reflexionar de la mà de persones clau de l’àmbit de les Arts in Health.


RECUPEREU L’ENTREGA DE PREMIS #ArtsAgainstCovid 

 

 

Consulteu els guanyadors a artsagainstcovid.org 

          

La crisi mundial de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat de comptar amb eines que ens permetin de reduir l’impacte ocasionat per aquesta pandèmia i millorin de forma efectiva la salut i el benestar col·lectius durant i després d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social.

La Fundació Arts in Health International Foundation (AiHIF), d’acord amb la seva missió de “fomentar la cooperació entre els sectors cultural, social i sanitari per tal de millorar de forma efectiva la salut i el benestar de la societat”, i amb la voluntat de posar en valor el potencial de les arts en la millora de la salut de les persones i les societats, convoca els Premis #ArtsAgainstCovid.

Els premis tenen l’objectiu de reconèixer públicament aquelles iniciatives que explorin els efectes positius de les arts per a la salut i que sorgeixin com a resposta a les afectacions en la salut individual i col·lectiva ocasionades per la COVID-19 i l’actual context de pandèmia.


Tots intuïm que la cultura té la increïble capacitat d’impactar-nos, transformar-nos, fer-nos créixer de manera individual o col·lectiva. Un llibre que ens impacta, una música que ens activa, un teatre que ens emociona i ens fa pensar, una exposició que ens remou per dins i ens produeix benestar. Però més enllà d’aquesta intuició, podem anar més enllà?

Estem convençuts que el món de la cultura ens ofereix multitud de potencialitats per afavorir una millor salut. I ara volem convertir aquestes potencialitats en actius de salut, actius de salut que, com a tals, poden oferir-nos resultats, tangibles, de salut. La introducció de les Arts en els processos de salut parteix de l’assumpció que la salut dels ciutadans no depèn, només, dels diferents recursos assistencials i dels professionals que conformen el sistema sanitari.

Més enllà de la xarxa de serveis de salut, la mobilització d’actius comunitaris vinculats a les arts, –convenientment alineats amb l’activitat assistencial–, han demostrat que poden tenir un impacte positiu en el binomi salut/malaltia tant a nivell individual com col·lectiu.

I tot això, sota uns paràmetres estrictes d’eficàcia, eficiència i efectivitat clíniques que han de guiar qualsevol activitat assistencial en salut.